Zilele Europene ale Patrimoniului, Ediția a XXVIII – a

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Național Brătianu INTRAREA ESTE LIBERĂ, între orele 9:00 – 20:00.
Tot cu această ocazie, este vernisată expoziția temporară „Florica de odinioară…”. Expoziția cuprinde panouri fotografice (reproduceri ale unor fotografii de epocă)  și va fi organizată în parcul muzeului, fiecare panou fiind amplasat cât mai aproape de locul ilustrat de acesta sau de locul în care a fost poziţionat obiectivul aparatului de fotografiat; în acest fel, vizitatorul poate compara trecutul din imagine cu perspectiva actuală.

Expoziție temporară foto – documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea – Podul „Carol I” de la Cernavodă

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu Muzeul Național Brătianu, aduce un omagiu politicianului Ion C. Brătianu și inginerilor Ion (Ionel) și Vintilă I.C. Brătianu, care au lucrat pentru și la construirea Podului „Carol I” de la Cernavodă. Luna august a anului 2022 marchează 158 de ani de la nașterea marelui om politic liberal Ion (Ionel) I.C. Brătianu. Expoziția foto documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea – Podul „Carol I” de la Cernavodă realizată de MINAC, completată de expoziția de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice Mihaela Florescu, va fi vernisată vineri, 19 august 2022, ora 12:00, în casa Brătienilor de la Florica, la Muzeul Național Brătianu.

EXPOZIȚIE TEMPORARĂ „INSTANTANEE DIN TRECUT…FOTOGRAFII ALE BRĂTIENILOR, AFLATE ÎN PATRIMONIUL MUZEULUI NAȚIONAL BRĂTIANU”

 

În perioada 24 mai – 19 august 2022, la Muzeul Național Brătianu poate fi văzută expoziția temporară Instantanee din trecut… Fotografii ale Brătienilor, aflate în patrimoniul Muzeului Național „Brătianu”.

Anterior naționalizării conacului (1949), la Florica era o colecţie impresionantă de fotografii ale familiei Brătianu. „În afară de cărţi – îşi amintea Constantin Argetoianu – podoaba cea mai interesantă a casei de la Florica era nesfârşita colecţie de amintiri fotografice, instantanee din viaţa lui Brătianu cel bătrân, dar mai ales din a lui Ionel, încadrate – fie câte una, fie mai multe la un loc – şi agăţate pe toţi pereţii, în locurile pe care dulapurile cu cărţi mai lăsau disponibile, dar mai ales de-a lungul scărilor şi coridoarelor.

Din păcate, în anii comunismului, multe fotografii au dispărut pentru totdeauna. Însă o parte dintre cele care au supraviețuit timpului și timpurilor este la Muzeul Național „Brătianu”, expusă în cadrul acestei expoziții temporare.

Alături de fotografii, spațiul expozițional este îmbogățit cu lucrări realizate de inginerul Constantin Samoilă, în tehnica metaloplastiei, lucrări care evocă membri ai familiei Brătianu și domeniul acestora de la Florica.

Echipa Muzeului Național „Brătianu” vă dorește „plimbare” plăcută în expoziție!

Expoziție temporară de cărți poștale ilustrate
„Parisul studenției mele…”

În perioada 5 aprilie – 29 mai 2022, Muzeul Național „Brătianu” organizează o nouă expoziție de cărți poștale ilustrate intitulată „Parisul studenției mele…”.
Expoziția își propune să prezinte acest oraș așa cum l-au cunoscut fiii lui Ion C. Brătianu, în vremea studenției lor. Ilustratele sunt editate în Franța, Germania, Anglia, Italia și Austro-Ungaria, la cumpăna secolelor XIX-XX, și prezintă aspecte generale și obiective specifice din capitala franceză.
Cărțile poștale aparțin domnului Cornel Lazăr, un pasionat colecționar, multiplu medaliat cu aur la expozițiile de cartofilie: Salonul Campionilor (București, 2003), Expoziția Centenar Timișorean (Timișoara, 2003), Expoziția Națională „Efiro” (București, 2004), Expoziția Națională de Cartofilie (Piatra Neamț, 2005 și Constanța, 2006).
O carte poștală este o mică bucată dreptunghiulară de carton folosită pentru corespondența scurtă, de câteva rânduri. La început, cartea poștală a fost fără ilustrație. Mai apoi, aceasta a fost imprimată cu imagini ale locului în care se afla expeditorul, iar mai târziu, ilustrația a fost diversificată și cu alte produse artistice: desene, picturi, fotografii ș.a.
Acest tip de corespondență rapidă care, astăzi, nu prea se mai folosește a apărut dintr-o necesitate financiară, costul expedierii unei cărți poștale fiind mai mic decât al unei scrisori.
Echipa Muzeului Național „Brătianu” vă dorește „plimbare” plăcută în expoziție!