Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național „Brătianu”
Ce faci pe 15 ianuarie? Hai la Muzeul Național „Brătianu”! Toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie! Ți-am pregătit la Muzeul Național „Brătianu” un program special, te așteptăm cu familia să descoperi expozițiile și programele dedicate!
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie 2024, ora 13:00, Muzeul Național “Brătianu” vernisează expoziția temporară intitulată Familii din Câmpulung. 1880 – 1950.
Expoziția reunește fotografii de epocă realizate la sfârșitul sec. XIX și în prima jumătate a sec. XX, în care sunt reprezentate familii din micul oraș muscelean, printre acestea numărându-se și cea a poetului local Mihai Moșandrei.
Fotografiile aparțin domnului profesor Adrian Săvoiu, cunoscut nu numai datorită activității sale didactice, dar și pentru pasiunea de colecționar.
Program de vizitare la Muzeul Național “Brătianu”: 8:30 – 15:30 (ultima intrare)
Sărbătorește #ZiuaCulturiiPrinCultură
#ZiuaCulturiiNaționale
#MuzeulNationalBratianu
#MNB
Ziua Națională la Muzeul Național „Brătianu”!
Cultura își deschide porțile pentru toți românii! Expoziții, spectacole, concerte și multe alte surprize. Toate instituțiile culturale din subordinea Ministerului Culturii vor fi deschise de 1 Decembrie, iar accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.
Iată programul nostru special:
Muzeul Național “Brătianu” desfășoară, în data de 29 noiembrie 2023, ora 10:00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României:
PROIECTUL EDUCAȚIONAL PERSONALITĂȚI ALE MARII UNIRI – ION I.C. BRĂTIANU
Cu această ocazie, Muzeul Național “Brătianu” invită elevi de la Liceul Tehnologic “Dinu Brătianu”, din Ștefănești, la vila Florica, unde prin proiecție de film documentar, dar și prin vizitarea obiectivului, vom avea posibilitatea să facem cunoscute viața, personalitatea și activitatea politică a lui Ion I.C. Brătianu, istoria domeniului și conacului familiei Brătianu.
De 1 Decembrie, vă așteptăm în intervalul 8:30 – 16:30 ( cu ultima intrare la 15:30) la Muzeul Național „Brătianu”!
Vă așteptăm la #1DecembrieCultural!
#ZiuaNaționalălaMuzeu
#MNB
#MuzeulNationalBratianu
Noaptea muzeelor 13 mai 2023
ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA MUZEUL NAȚIONAL “BRĂTIANU”
Cu ocazia ”Zilei Culturii Naționale”, Muzeul Național ”Brătianu” organizează vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 11:00, o serie de evenimente culturale. Cu acest prilej, se va desfășura un scurt moment artistic cu elevi ai Colegiului Național ”Zinca Golescu”, din Pitești, în care vor fi recitate versuri ale poetului național, Mihai Eminescu.
Tot cu acest prilej, se va marca și împlinirea a 3 ani de la promulgarea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Legii 15 de înființare a Muzeului Național ”Brătianu”.
Evenimentul continuă cu lansarea lucrării ”Să cunoaștem patrimoniul Muzeului Național Brătianu!”, lucrare ce prezintă o parte dintre obiectele de patrimoniu aflate în administrarea Muzeului Național ”Brătianu”.
La final, se va inaugura oficial un nou spațiu de vizitare, realizat după fotografii de epocă, în expoziția permanentă a Muzeului Național ”Brătianu”; este vorba despre ”Odaia Vizirului” sau Dormitorul lui Ion C. Brătianu, cunoscut prin mărturisiri istorice pentru modestia sa.
Zilele Europene ale Patrimoniului, Ediția a XXVIII – a
Sâmbătă, 10 septembrie 2022, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Național Brătianu INTRAREA ESTE LIBERĂ, între orele 9:00 – 20:00.
Tot cu această ocazie, este vernisată expoziția temporară „Florica de odinioară…”. Expoziția cuprinde panouri fotografice (reproduceri ale unor fotografii de epocă) și va fi organizată în parcul muzeului, fiecare panou fiind amplasat cât mai aproape de locul ilustrat de acesta sau de locul în care a fost poziţionat obiectivul aparatului de fotografiat; în acest fel, vizitatorul poate compara trecutul din imagine cu perspectiva actuală.
Expoziție temporară foto – documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea – Podul „Carol I” de la Cernavodă
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu Muzeul Național Brătianu, aduce un omagiu politicianului Ion C. Brătianu și inginerilor Ion (Ionel) și Vintilă I.C. Brătianu, care au lucrat pentru și la construirea Podului „Carol I” de la Cernavodă. Luna august a anului 2022 marchează 158 de ani de la nașterea marelui om politic liberal Ion (Ionel) I.C. Brătianu. Expoziția foto documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea – Podul „Carol I” de la Cernavodă realizată de MINAC, completată de expoziția de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice Mihaela Florescu, va fi vernisată vineri, 19 august 2022, ora 12:00, în casa Brătienilor de la Florica, la Muzeul Național Brătianu.
EXPOZIȚIE TEMPORARĂ „INSTANTANEE DIN TRECUT…FOTOGRAFII ALE BRĂTIENILOR, AFLATE ÎN PATRIMONIUL MUZEULUI NAȚIONAL BRĂTIANU”
În perioada 24 mai – 19 august 2022, la Muzeul Național Brătianu poate fi văzută expoziția temporară Instantanee din trecut… Fotografii ale Brătienilor, aflate în patrimoniul Muzeului Național „Brătianu”.
Anterior naționalizării conacului (1949), la Florica era o colecţie impresionantă de fotografii ale familiei Brătianu. „În afară de cărţi – îşi amintea Constantin Argetoianu – podoaba cea mai interesantă a casei de la Florica era nesfârşita colecţie de amintiri fotografice, instantanee din viaţa lui Brătianu cel bătrân, dar mai ales din a lui Ionel, încadrate – fie câte una, fie mai multe la un loc – şi agăţate pe toţi pereţii, în locurile pe care dulapurile cu cărţi mai lăsau disponibile, dar mai ales de-a lungul scărilor şi coridoarelor.”
Din păcate, în anii comunismului, multe fotografii au dispărut pentru totdeauna. Însă o parte dintre cele care au supraviețuit timpului și timpurilor este la Muzeul Național „Brătianu”, expusă în cadrul acestei expoziții temporare.
Alături de fotografii, spațiul expozițional este îmbogățit cu lucrări realizate de inginerul Constantin Samoilă, în tehnica metaloplastiei, lucrări care evocă membri ai familiei Brătianu și domeniul acestora de la Florica.
Echipa Muzeului Național „Brătianu” vă dorește „plimbare” plăcută în expoziție!
Expoziție temporară de cărți poștale ilustrate
„Parisul studenției mele…”
În perioada 5 aprilie – 29 mai 2022, Muzeul Național „Brătianu” organizează o nouă expoziție de cărți poștale ilustrate intitulată „Parisul studenției mele…”.
Expoziția își propune să prezinte acest oraș așa cum l-au cunoscut fiii lui Ion C. Brătianu, în vremea studenției lor. Ilustratele sunt editate în Franța, Germania, Anglia, Italia și Austro-Ungaria, la cumpăna secolelor XIX-XX, și prezintă aspecte generale și obiective specifice din capitala franceză.
Cărțile poștale aparțin domnului Cornel Lazăr, un pasionat colecționar, multiplu medaliat cu aur la expozițiile de cartofilie: Salonul Campionilor (București, 2003), Expoziția Centenar Timișorean (Timișoara, 2003), Expoziția Națională „Efiro” (București, 2004), Expoziția Națională de Cartofilie (Piatra Neamț, 2005 și Constanța, 2006).
O carte poștală este o mică bucată dreptunghiulară de carton folosită pentru corespondența scurtă, de câteva rânduri. La început, cartea poștală a fost fără ilustrație. Mai apoi, aceasta a fost imprimată cu imagini ale locului în care se afla expeditorul, iar mai târziu, ilustrația a fost diversificată și cu alte produse artistice: desene, picturi, fotografii ș.a.
Acest tip de corespondență rapidă care, astăzi, nu prea se mai folosește a apărut dintr-o necesitate financiară, costul expedierii unei cărți poștale fiind mai mic decât al unei scrisori.
Echipa Muzeului Național „Brătianu” vă dorește „plimbare” plăcută în expoziție!