Datare – sec. XVI. Atelier oriental.
Masă realizată din lemn de cireș pietrificat, după o metodă tradițională arabă, cu blatul circular, iar marginile sunt placate cu inserții de plăci ceramice, trapezoidale. Pe plăcile de ceramică sunt evocate scene și motive din viața tradițională persană. A fost achiziționată în anul 1860 la o licitație în Paris, de Ion C. Brătianu.
Realizată din diferite tipuri de lemn tare sau moale, mobila orientală are o caracteristică importantă, ea fiind fabricată, în general, fără adezivi sau cuie. Piesele sunt asamblate împreună printr-o rețea de îmbinări complexe care sunt ele însele adevărate opere de artă. Acest lucru face ca mobila orientală să fie surprinzator de robustă.
Neafectată de trecerea timpului, mobila orientală rămâne pentru piața mondială una dintre tendințele originale de decor, bogată în culori spectaculoase, capabile să aducă armonie și frumusețe spațiului de locuit. Mobila orientală are o „aromă” inconfundabilă. Culorile strălucitoare, ornamentele sofisticate, obiectele interioare exotice sunt o parte integrantă a stilului oriental.